Ja chcę tylko jednq Osę! M50 61r

Pochwalcie się Waszymi Osami

Ja chcę tylko jednq Osę! M50 61r

Postprzez Debesta » środa, 25 maja 2022, 15:56

W czasach dzieciństwa moja babka miała pszczoły, kilka ulic po dziadku. Opiekowała się nimi, pomagałem jej jako dziecko którego wszędzie było pełno, w efekcie często mnie żądliły. W pewnym momencie znielubilem pszczoły i przestałem chodzić na ogród, ale babka sprytnie zmanipulowała moje dziecięce wnioski, tłumacząc że to nie pszczoły mnie gryzą, tylko mordercze osy. Od tamtej pory zawsze miałem na uwadze to, że pszczoły to ziomki, a osy to...no sami wiecie.
Po dwudziestu kilku latach kupiłem Osę, a w zasadzie to co zostało z trzech os. Sam nie wiem po co. Cena wcale nie była niska, no ale z drugiej strony też nie wysoka i w sumie podobala mi się ta bryła, tym bardziej że większosc elementów nadwozia jest z m50. Oto co przywiozłem od kolegi, który miał chęć ja składać, ale zrezygnował po zagłębieniu się w rynek części zamiennych.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Jak widzę niektóre tematy, z jaką ilością części ludzie startują by składać motocykl, to myślę że nie jest źle. Jest ten osy wystarczająco dużo, by chęć składania i zajawka była spora.
Co nie będę wiedział (a dużo nie wiem)to będę was pytał, o na przykład jakieś różnice w częściach modeli i tak dalej.
Cieszę się że jest to m50 i że nie jest z samego początku produkcji, wówczas to byłoby całkiem ciężko ją skompletować.
Muszę uzupełnić braki w postaci-
-kpl silnik 150
-tlumik
-podstawe lampy tylnej
-wklad lampy przedniej
-ramke lampy przedniej duża
-listwy podłóg
-klapka trójkątna lampy
-dolne łoże silnika
-piasty kół
-emblemat osłony nóg osa
I jakieś drobiazgi.
Debesta

Re: Ja chcę tylko jednq Osę! M50 61r

Postprzez Halcik » środa, 25 maja 2022, 19:21

Z wymienionych braków część dostaniesz, więc rzeczywiście jest całkiem nieźle.

-kpl silnik 150
-tlumik hartman
-podstawe lampy tylnej
-wklad lampy przedniej pasuje od shl m04, wfm
-ramke lampy przedniej duża hartman
-listwy podłóg Adnoral
-klapka trójkątna lampy olx może lub pytaj zygzaka
-dolne łoże silnika zygzak
-piasty kół
-emblemat osłony nóg osa zygzak
I jakieś drobiazgi.
Osa m50 (1959)
Osa m52 (1965)
halcik1@o2.pl
Halcik
Moderator

Postprzez Debesta » środa, 25 maja 2022, 20:05

Wiem że większość jest cały czas dostępna z dorabianych części, lecz na razie szukam może ktoś ma coś oryginalnego. Jeśli nie, wówczas zamawiam zamienniki.
Mam serie pierwszych pytań, co do różnic modelowych i rocznikowych:
1. Prawdą jest że klosz lampy tylnej w m50 nie miał przezroczystego paska do podświetlenia tablicy?
2. Tylne lampy i daszek jest ten sam co w m52?
3. klakson jest ten sam co w wfm m06?
4. w jakich rocznikach występowały cylindry na króciec z obejmą w m50?
5. jaki gaznik? Taki sam jak w m06?
6. blotniki przednie się czymś różniły?
Ps: z tym w kładek od m04 mnie nie pocieszyłes, biorąc pod uwagę że szkło Marciniaka to wydatek 1,5k :D ale domyślam się że chodziło Ci o obudowę. Ją mam, natomiast chodziło mi o optykę (odbłyśnik, szkło, ramka, oprawka żarówki).
7. Przyokazji, te wkłady optyczne były te same co w m06?
Debesta

Postprzez Yaro » środa, 25 maja 2022, 20:33

Po pierwsze to fotki musisz wstawić jeszcze raz poprzez funkcję dodaj załącznik. Załączone w ten sposób niedługo znikną z forum. Po drugie to jak czytam składasz Osę M50 z 1961 roku. Domyślam się, że masz ramę z tego roku a wszystko inne chcesz dopasować do tej ramy. Przy ramie są podest w oryginalnym turkusowym kolorze. Pewnie Osa od tej ramy taka była. Na bordowym kokonie też prześwitują turkusowe plamki. Możliwe, że był z kompletu. Składając tą Osę warto zadbać o detale z tego roku. A w tych elementach jak widzę nie wszystko współgra. Na szczęście masz spory kapitał w postaci różnego rodzaju części, bardziej lub mniej poszukiwanych. To na pewno ułatwi kompletowanie Oski. Posiłkuj się wiedzą z forum. łap kontakt z forumowiczami a będzie łatwiej. Jestem przekonany, że Oskę uda Ci się poskładać - to tylko kwestia czasu. Napisałem do Ciebie PW - odezwij się. Pozdrawiam
Osa M 52 x 7, Osa M 50 x 5, Jawa 250, Pannonia TLF de luxe, IFA BK 350, SHL M06 T, Junak M10, SHL M11, Simson SR 2, Zundapp Bella, Cezeta 502
Yaro
Moderator

Postprzez Debesta » środa, 25 maja 2022, 21:24

Nie wiem czy kokon jest od niej, nie mogę znaleźć numeru na ramie- może tak szukam. Rama z podestami na pewno jest z jednej osy m50. Oczywiście, zamierzam zadbać o detale i najpierw chce ją skompletować, skręcić w jedną bryłę i odstawić, aż do ukończenia innych projektów, którym nadalem status priorytet. Rozmawiam z różnymi ludźmi którzy mają, lub mieli osy i różne cuda na temat różnic słyszę, więc na pewno będę podpytywał na forum, ażeby wykryć ewentualne głupoty zasłyszane.
Debesta

Postprzez Halcik » środa, 25 maja 2022, 22:05

Numer ramy jest na prawej rurze w okolicach zbiornika/koła tylnego.
Osa m50 (1959)
Osa m52 (1965)
halcik1@o2.pl
Halcik
Moderator

Postprzez Debesta » wtorek, 26 września 2023, 13:09

Witam. Długo mnie nie było, ale to nie znaczy że dalem sobie spokój z którąś z os, choć nie powiem bo strasznie chwilami mnie korciło żeby zredukować liczbę gruzów w garażu.
M50 cierpliwie stoi na kołach złożona do kupy, aby nic nie zginęło i powoli się kompletuje.
Mam kilka pytań odnośnie części do m52. Czy ktoś może polecić jakiś wyrób, sklep, rzemieślnika, czy wypowiedzieć się w jakiś sposób na ten temat?
1. Ramka, uszczelka, szkło predkosciomierza- patrzyłem te na klasykmoto, jest to dobra alternatywa?
2.gumowe kostki zawieszenia lampy tyl- gdzie takowe nabede? Na skrrrt Dębica brak na dzień dzisiejszy. Może ktoś posiada wymiary takowych oryginalnych?
3.klakson w m50 i m52 się czymś różnił, czy był ten sam/tej samej średnicy?
4. Gumy/poduszki zbiornika- jakiej grubości powinny być, oraz jakiego kształtu? Te z klasykmoto są ok?
5. Jakie występują jeszcze poduszki, czy antyocieracze w m52 prócz tych na zbiornik, oraz trzech do kokonu montowanych z tyłu ramy?
6.Gdzi nabędę sprężynę, lub parę sprężyn do amortyzatora tylnego m52?
Debesta

Postprzez Yaro » środa, 27 września 2023, 22:08

Postaram sie odpowiedzieć:
1. Ramka, uszczelka, szkło predkosciomierza- ramka i szybka tylko u Zygzaka, uszczelki ma Marecki (maria awaria na allegro)
2.gumowe kostki zawieszenia lampy tyl- gumex Toruń, juz robią. Zadzwoń i popytaj. Mają stosiko tez na bazarach motocyklowych
3.klakson w m50 i m52 się czymś różnił, czy był ten sam/tej samej średnicy - to klaksony belma - różniły się tabliczka z nabitym rokiem produkcji
4. Gumy/poduszki zbiornika- jakiej grubości powinny być, oraz jakiego kształtu - kiedyś KarolOsa zrobił jakąś partię zgodną z oryginałem. Popytaj jego.
5. Jakie występują jeszcze poduszki, czy antyocieracze w m52 prócz tych na zbiornik, oraz trzech do kokonu montowanych z tyłu ramy - chyba żadne
6.Gdzie nabędę sprężynę, lub parę sprężyn do amortyzatora tylnego m52 - ostatnio forumowicz Hofek dorabiał partię ale także mój kolega Zygmunt. Mogę popytac o namiary na wytwórców
Osa M 52 x 7, Osa M 50 x 5, Jawa 250, Pannonia TLF de luxe, IFA BK 350, SHL M06 T, Junak M10, SHL M11, Simson SR 2, Zundapp Bella, Cezeta 502
Yaro
Moderator

Postprzez Debesta » czwartek, 6 marca 2025, 10:02

Panowie kierownikowie, czy w m50 62r taki ogranicznik skrętu powinien być, czy sam se go ktoś wzmocnił? Ociera mi o blotnik i nie wiem czy dołożyć dystans pod bieżnie sztycy, czy to zeszlifować.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Debesta

Postprzez Yaro » piątek, 7 marca 2025, 20:47

Ogranicznik to był zawsze sam "jęzor". Tu ktoś majstrował. Przywróć tak żeby "jęzor" wchodził w "szparę" i będzie git :D :D :D
Yaro
Moderator

Postprzez Debesta » niedziela, 9 marca 2025, 11:41

Tak też zrobię, ale kusi mnie żeby zostawić troszkę tego zmocnienia.
Przyznam się też bez bicia, że zamiarowałem sprzedać ośkę :mrgreen: :? Ale ostatnio byłem u znajomego blacharza, odbierałem błotnik przedni od niej i widziałem już gotowe trzy kompletny osłon na nogi, po usłudze naprawy. Okazało się że wszystkie te części będą do okolicznych os i właściciele się wspólnie zawzięli aby dowieźć te projekty do końca. No i tak stwierdziłem że chyba nie mam wcale tak złej bazy, jak niektórzy co wystawiają na sprzedaż. Również postanowiłem działać w kierunku odbudowy. :mrgreen:
Debesta

Powrót do Wasze Osy