OSA M52 RAFAL z MILICZA

Pochwalcie się Waszymi Osami

OSA M52 RAFAL z MILICZA

Postprzez Rafal BINIO » niedziela, 5 listopada 2023, 10:43

Witajcie,
Wiecej o historii i mojej Osie przeczytacie pod linkiem viewtopic.php?f=18&t=4561

Oczywiście jest kilka mankamentów i nierozwiązanych tematów. Drodzy forumowicze OSOMANIA.pl proszę o doradztwo i pomoc.
Proszę o kontakt osoby, podmioty które posiadają może w swoich zasobach brakujące elementy, albo podpowiedzą, gdzie szukać...
1. Śruby przedni błotnik - 4 szt. (te takie na śrubokręt, chromowane, dłuższe i krótsze)
2. Kratka GRZEBIEŃ (prawy + lewy)
3. Zamek schowka + osłona + przesówka
4. Gumy podnóżek
5. Śruby kolanka - szt. 2
6. Gumy rączek kierownicy - szt. 2
7. Kedry komplet
8. Listwa podnóżek (prawa i lewa)
9. Szkło lampy tył - STOP+POSTÓJ
10. Pokrywka daszek lampy STOP
11. Złącze elektryczne - STOP+POSTÓJ
12. Chromowa pokrywa koła przedniego
13. Napis OSA
14. Komplet śrub nierdzewnych OSA M52
15. Siedzenie - mam stare, ale myśle o odrestaurowaniu (w kolorze brązowym, z ramką), czy takie były, iśc w inny kolor??
Rafal BINIO

Re: OSA M52 RAFAL z MILICZA

Postprzez Yaro » niedziela, 5 listopada 2023, 19:32

Spróbuję coś Ci podpowiedzieć bo fajnie, żeby Oska w końcu cieszyła Ciebie i wszystkich, którzy ją będą oglądać.
1. Śruby przedni błotnik - wiem o które chodzi, trzeba na nie polować w necie ale prościej udać się do tokarza. Napisz do beja.j - może zechce pomóc
2. Kratka GRZEBIEŃ (prawy + lewy) - napisz do Wojtexa ma fajne współczesne odlewy wykonane z aluminium. Po obróbce niewiele się bedą różnic od oryginałów.
3. Zamek schowka + osłona + przesówka - zamki są na skuterach dębica, przesuwki na allegro (spoko repliki), osłonki dorabia jeden gość ale o kontakt z nim trudno. Jak uda mi się go nawiązać to pomogę
4. Gumy podnóżek - forumowicz marecki (na allegro mariaawaria)
5. Śruby kolanka - szt. 2 - jeśli chodzi o te przy cylindrze to tokarz da radę - pisz do beja,j
6. Gumy rączek kierownicy - szt. 2 - na oryginały trzeba polować, repliki pk moto na allegro
7. Kedry komplet - forumowicz marecki (na allegro mariaawaria)
8. Listwa podnóżek (prawa i lewa) - ten sam wytwórca co osłony zamka, ale podobno pojawił się nowy (pisz do forumowicza tatowy)
9. Szkło lampy tył - STOP+POSTÓJ - oryginału nie uświadczysz, repliki pk moto na allegro
10. Pokrywka daszek lampy STOP - skutery dębica
11. Złącze elektryczne - STOP+POSTÓJ - forumowicz Zygzak
12. Chromowa pokrywa koła przedniego - forumowicz Zygzak
13. Napis OSA - forumowicz Zygzak
14. Komplet śrub nierdzewnych OSA M52 - w OSie nie było śrub nierdzewnych
15. Siedzenie - mam stare, ale myśle o odrestaurowaniu (w kolorze brązowym, z ramką), czy takie były, iśc w inny kolor??
Osa M 52 x 7, Osa M 50 x 5, Jawa 250, Pannonia TLF de luxe, IFA BK 350, SHL M06 T, Junak M10, SHL M11, Simson SR 2, Zundapp Bella, Cezeta 502
Yaro
Moderator

Postprzez Rafal BINIO » poniedziałek, 26 lutego 2024, 11:53

Od czego tu zacząć... moja nowa "przyjaciółka" wjechała wreszcie do boksu:)
Po blisko pół roku czekania, szukania warsztatu, podzespołów, WRESZCIE doczekaliśmy się!
Jest połowa października 2023, zaczynamy renowację pod czujnym okiem lokalnego fachowca, konserwatora zabytków PZMot.
Zdajemy sobie z tego spraw, że czaka nas ciężka praca, jednakże nie poddajemy się....Trzymajcie kciuki!
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
Ostatnio edytowano poniedziałek, 26 lutego 2024, 12:05 przez Rafal BINIO, łącznie edytowano 1 raz
Rafal BINIO

Postprzez Rafal BINIO » poniedziałek, 26 lutego 2024, 12:04

Praca wre... "odwiedziłem" Pana Waldemara, to właśnie on pomógł mi podjąć się trudnego tematu odrestaurowania mojego "owada" OSA m52 z roku 1965.
Przez niemal miesiąc poczyniono znaczny front robót. Motor został rozebrany do ostatniej śrubki! I co teraz... otóż poszczególne elementy przechodzą pracochłonną renowację.
Rafal BINIO

Postprzez Rafal BINIO » poniedziałek, 26 lutego 2024, 12:13

Nie poddajemy się! RENOWACJA NA CAŁEGO!!!
Niektóre z elementów wymagają naprawy, inne zaś wymiany. Niestety są też i takie elementy, które nie przetrwały próby czasu i zostają zastąpione replikami, elementami wykonanymi z nowszych odrestaurowanych materiałów. Na szczęście tych elementów jest najmniej. Mimo napotkanych problemów, chociażby w zdobyciu trudno dostępnych już zabytkowych, a pożądanych części NIE PODDAJEMY SIĘ!!!
Rafal BINIO

Postprzez Rafal BINIO » poniedziałek, 26 lutego 2024, 12:30

Ostatnie miesiąca cieżko pracowałem, główkowałem, kombinowałem... uwieżcie mi ta końcówka roku dała nam nieżle popalić! SZALEŃSTWO!!!
Ale od początku, jak to się zaczęło..
Pewnego dnia, podczas odwiedzin rodziny w jednej w pod opolskich wsi, gdy Ją tylko zobaczyłem... już od pierwszej chwili ZAKOCHAŁEM SIĘ w NIEJ!!!
W tej jednej chwili, od razu głośno wykrzyczałem... TAK, TAK, CHCĘ CIĘ MIEĆ!!! BĘDZIESZ MOJA!!! MAM CIĘ!!!, JUŻ JESTEŚ MOJA!!!
Przespałem się długo z tym tematem, w głowie zaraz milion pomysłów!... ale hola, hola.. pomyślałem, skąd ja na NIĄ, na to wszystko znajdę pieniądze?
Od tego czasu właśnie minęło już nieco ponad pół roku, jestem w tym miejscu gdzie jestem. Wiem że było warto. I wiem, że jeszcze będzie WSPANIALE!!!
Już na samym początku od podjęcia tematu renowacji, określiliśmy sobie z Panem Waldkiem plan działania i założyliśmy dość ambitny cel - dobrze by było gdyby była gotowa na nadchodzący zlot miłośników OSY w Osiecznicy. Owszem zdawaliśmy sobie z tego również sprawę, że w międzyczasie napotkaliśmy się z problemami i pewnymi trudnościami, ale ostatecznie udaje się je wszystkie opanować i pokonać!! Kto jak nie MY!
Już nie ma odwrotu! Zbliżamy się ...
Rafal BINIO

Postprzez Rafal BINIO » poniedziałek, 26 lutego 2024, 12:43

Dziś jest właśnie ten DZIEŃ!! ten szczególny, gdzie kolejna OSA, jedna z perełek PRL motoryzacji znów będzie przemierzać świat!!!
Udało się!! Renowacja dobiegła końca!! Kolejna OSA m52 uratowana!!! I Niech służy na długie lata!!
Teraz, komentując to wszystko z perspektywy czasu.. mogę śmiało powiedzieć, Jestem szczęściarzem!, Jestem HAPPY!! Poszło zgodnie z założonym planem.
Kosztowało nas to wszytko nieco więcej pracy, nerwów, czasu i pieniędzy. Oczywiście nie mogę zapomnieć w tym miejscu o WAS drodzy członkowie grupy osomania.pl - WIELKIE DZIEKUJE!!!
Wydaje mi się, że było warto, nie jest może idealnie, ale jest bardzo dobrze. Owszem zawsze jest coś do poprawy, ocenicia sami gdy zobaczymy się na nadchodzącym zlocie w Osiecznicy!
OSA "BINIO" - PRZYBYWAM!
Tymczasem, do zobaczenia gdzieś na trasie!!!
Pozdrawiam
Rafal BINIO

Postprzez Yaro » poniedziałek, 26 lutego 2024, 15:43

Osa piękna a Twój entuzjazm godzien podziwu. Z niecierpliwością czekam na zlotowe spotkanie. Niech Oska daje Ci jak najwięcej radości. Pozdrawiam
Osa M 52 x 7, Osa M 50 x 5, Jawa 250, Pannonia TLF de luxe, IFA BK 350, SHL M06 T, Junak M10, SHL M11, Simson SR 2, Zundapp Bella, Cezeta 502
Yaro
Moderator

Postprzez Endrju057 » wtorek, 27 lutego 2024, 09:50

Zawsze miło jest pogadać z pozytywnie nakręconym. :D
Kilka motocykli z czasów PRL-u, DDR-u + kilkanaście Os M52.
Endrju057

Postprzez Rafal BINIO » czwartek, 28 marca 2024, 21:27

Witam Was ponownie. Nastała Wiosna! Nastał również ten dzień! Upragniony dzień!, na który pracowałem ostanie miesiące.
Moja OSA przemówiła, juz śmiga, już kręci kolejne kilometry, już cieszy oko... a przede wszystkim cieszy mnie SAMEGO:)
Projekt odrestaurowania mojego "owada" uważam za zamkniety
Niebawem, przylecimy po raz pierwszy również do roju:) na coroczny zlot! Już nie mogę sie doczekać...
Pozdrawiam Was wszystkich:)

Ps: Korzytajac z okazji, składam Wszystkim członkom forum, zyczenia spokojnych Świąt Wielkanocnych. Wykorzystajmy ten czas dla rodziny, spędźmy je w gronie najbliższych! Najlepiej z dala od swoich warsztatów, mechaników, problemów, bo gdy nadejdzie już sezon ..... wszyscy wyruszymy gdzieś plener, w poszukiwanie przygód. Tego sobie i Wam życze:)
Rafal BINIO

Postprzez Halcik » piątek, 29 marca 2024, 00:11

No i pięknie :) mam nadzieję że osa cieszy. Do zobaczenia niebawem.
Osa m50 (1959)
Osa m52 (1965)
halcik1@o2.pl
Halcik
Moderator

Powrót do Wasze Osy