WITAM WSZYSTKICH Mam na oku osę z dziwnym nr silnika: S06*S33*1214. Czy to możliwe, żeby był taki nr silnika, czy ktoś przy tym majstrował? Proszę o wasze sugestie. Mam żaka i WFM, ale na osie się nie znam, więc proszę o pomoc. Piotrek
Numer jest bity w dobrym miejscu, ale ta druga gwiazdka jest mało udana - może coś kombinowane? A czy numery są identyczne na tabliczce znamionowej? Powinna być na kokonie, jaki numer ma sama rama i z którego roku jest ta osa. Może to jakiś model przejściowy lub chwilowy brak silników do osy, choć i to nie wyjaśniałoby takiej numeracji
odnośnie numeracji S06*SP to doczytałem, że były to serie próbne dla silnika i były od SP1 do SP4, ale nie były to tylko silniki eksperymentalne, ponieważ znajdowano je w pierwszych motocyklach z silnikiem z tej rodziny. Motorski masz może inną wiedzę na ten temat?
Niestety chyba macie rację, gdyż przy dużym powiększeniu widać jakieś poprawki przy obu cyfrach trzy 33 i przy ostatnich trzech cyfrach 214, prawa gwiazdka ma sześć ramion (a nie osiem jak lewa). W komplecie tej osy jest jeszcze drugi silnik, do którego niestety nie miałem dostępu. Co do dokumentów to może być spisana tylko umowa (dowód gdzieś zaginął). Bardzo chciałbym zostać godnym członkiem właścicieli os i dzięki za zainteresowanie problemem. Jeśli macie jeszcze jakieś spostrzeżenia na temat tego silnika, to chętnie je przeczytam.