OSA M52 1965 FABRYCZNY STAN

Pochwalcie się Waszymi Osami

OSA M52 1965 FABRYCZNY STAN

Postprzez Tatran » poniedziałek, 11 sierpnia 2014, 13:17

Witam!

Śladem mojego kumpla w zbieractwie o nicku Orginalus59 dołączam i ja do prezentacji.
Jestem Grześ i może mnie pamiętacie bo ja jako pierwszy zrobiłem repliki kedr białych do Osy przez akcja wojenną pomiędzy sławetnym Wojtusiem i Mareckim. Ale tu nie o tym.
Zbieram zabytkowe skutery wyłącznie i razem z Orginalusem59 (który też zbiera motocykle epoki PRL) mamy niezła kolekcję jużsprzętów w stanie zachowania fabrycznym - w tymteż fabrycznie nowe (mozena by rzecz w kartonie)
Moją domeną są Lambretty, ale z racji piękna kontrukcji zostałem wierny wszystkim skuterom. Nie mogło też brakować OSY.
Miałem ich kilka ale zaprezentuję 2. Pierwszą jaką kupiłęm w swoim mieście jest ta groszkowa (seledynowa jak kto woli). To był M52 rocznik 1963, od gościa który natłukł nią mnóstwo kiloetrow dojeżdzajac dziennie 160 km do pracy przez 5 lat. W zasadzie była tak żużyta że tylko z niej była rama i karter silnika. Reszta poszła z drugiej OSY w super stanie. Obecnie OSY tej już nie mam gdyż trafia mi się okazja zakupu groszkowej w autentycznym lakierze lecz bez dokumentów. Swojąsprzedałem w dobre ręce koledze i nabyłem groszkową. Za 2 tyg jak ją kupiłem trafiła się kolejna (własnie ta szara M52 rok 1965). Kupił ją mój znajomy. Nie wytrzymałem i w odpowiednich rozliczeniach zamieniliśmy się skuterami. On by ja zrestaurował a u mnie została tak jak jest. Mam ją do dziś i zostanie dotąd u mnie, dopóki nie znajdę lepszej w sensie stanu zachowania.
Osa jest od 1 właściciela, a właściwie właścicielki z centrum Polski. Mam do niej wszystko, całą teczkę dokumentów od rachunku zakupu, przez ubezpieczenia, gwarancje, a nawet formularze urzędowe potrzebne do zarejestrowania.
Przebieg 13 tyś km. Duży nie duży, ale OSA wygląda ładnie.
Obecnie dzięki tej Osie (znaczy wzorujac się na niej) teraz tworzę absolutnie wierna replikę oryginału w identycznym kolorze, która zostanie wystawiona w muzeum skuterów w Mediolanie (skąd do mnie przyjechała do renowacji - także OSY też są po Europie i nawet nie wiadomo gdzie się trafi :) ). W tym roku będzie ukończona.
Załączam zdjęcia też miniwystawy naszych sprzętów jaką mieliśmy z Orginalusem kilka lat wstecz. To tylko fragment :)
To chyba na tyle.
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
Tatran

Re: OSA M52 1965 FABRYCZNY STAN

Postprzez kpt-bomba » wtorek, 12 sierpnia 2014, 00:55

osa nawet w tym burym kolorze wygląda wspaniale ,zwlaszcza tak świetnie zachowana!
Tomasz Grzegorczyk tel 888197233
33xOSA.31xWFM M06.Wózek WFM Osy.6xGazela.Peugeot Bima.Terrot ETD,EP,L175, FLG250,2xHCTL,HDL,RGSTA,VMS.Griffon175.Triumph Bonneville.AJS M20.Wiatka. 2xCezeta502.Heinkel102A1.MotobecaneC45B,2xU2C,C45S.Magnat Debon M3l,M347,M4td,VMS.2xStarlette.
Citroen-DS19,SM-Maserati
kpt-bomba

Postprzez dyszkin » wtorek, 12 sierpnia 2014, 14:36

mi nawet udało zanabyć się u kolegi taką kedrę i osobiście odebrać w Mysłowicach :)
Na mojej Osce prezentuje się rewelacyjnie :)
OSA M52 z 1965 r.
dyszkin

Postprzez marso » wtorek, 12 sierpnia 2014, 15:53

Kolego Tatran ja tez het temu kupowałem kedry od Ciebie, potem od Kolegi Marka, ale coś mógłbyś opisać o tym jak ów pan W i Ciebie "wycykał" w tej kwestii.Cieszymy się z tych zdjęć i tak zachowanych Os i nie pogardzilibyśmy tymi materiałami z teczki do naszego archiwum a kto wie może i tam masz w albumie parę fajnych zdjęć Os z epoki?
Zaglądaj tu do nas często i szykuj Oski do Kazimierza.
Pozdro
OsaM52 63,64r.
marso

Postprzez Tatran » środa, 13 sierpnia 2014, 21:19

Szczerze mówiąc dla mnie najładniejszy kolor na OSIE to groszek, który miałem, niestety miałem. ALe to była OSA po renowacji i mnie nie satysfakcjonowała. Teraz mam to co zawsze chciałem mieć czyli oryginał. Niestety szary. Jak się nie ma co się lubi to się lubi co się ma :). Jak już powiedziałem może jeszcze znajdę w stodole OSE groszkowa z przebiegiem 0 :) i bedzie moja :) marzenie ściętej głowy.

Tak czy owak nowy SZARY lakier na OSIE, którą teraz robię jak się świeci to też robi wrażenie :)

Wracając do kedr to chyba nie miejsce tu to opisywać. Ale już dawno obiecałem Wam, że to zrobię. Ale temat przerzucam tam gdzie jego był początek czyli w temacie kedr.

Pozdro
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
Tatran

Postprzez marso » czwartek, 14 sierpnia 2014, 09:34

Piękny ten kolor daj nr lakieru jak możesz?
OsaM52 63,64r.
marso

Postprzez Tatran » czwartek, 14 sierpnia 2014, 22:46

A o jaki lakier Ci chodzi? Z resztą to nie ma znaczenia, bo nie mam numeru.
Ja lakiery zawsze dobieram z oryginalnych elementów.
To jedyna słuszna metoda by odwzorować autentyk.
Osę zacznę składać po zlocie w Kazimierzu i na pewno tu się pochwalę :)
Tatran

Postprzez marso » niedziela, 17 sierpnia 2014, 20:57

Ale masz dorobioną farbę to i masz coś tam napisane co?
OsaM52 63,64r.
marso

Postprzez Tatran » poniedziałek, 18 sierpnia 2014, 21:23

No napisane jest: skuter 1 litr :)
Nie mam na serio nic. Facet mi miesza z niczego te lakiery, bo ja nie chcę mieć podobnych tylko identyczne, a wszystko co jest jest z próbników jest tylko podobne.

Spójrz na moja OSĘ - tą oryginalną popielatą. Ma zrobione zaprawki i dość spore na błotniku, osłonie nóg i lampie. Nawet nie widać gdzie na tym foto a z ciekawosci CI powiem że to pędzelkiem jest robione.
Tatran

Postprzez marso » wtorek, 19 sierpnia 2014, 09:10

Elegancka robota sam też mam tak podpicowanego komara i sam sobie robiłem wypraweczki, które myślę nie najgorzej wyszły...
A co do starych zdjęć jest cień nadziei jakiś chociaż malutki?
OsaM52 63,64r.
marso

Postprzez Bandurko » środa, 20 sierpnia 2014, 09:12

OSA wygląda zjawiskowo. Mam w planach pomalować jednego z moich owadów w tym kolorze - oryginalnie też była szara.
Wiem, że mieszane farby nie mają numerów, ale może da się to inaczej obejść, tak żeby więcej osób mogło skorzystać z Twojej pracy i posiadania.
Kiedyś proponowałem, żeby przy okazji malowania karoserii pomalować kilka pasków blachy, które robiłby za wzornik koloru. Z takim paskiem idziesz do mieszalni i dorabiasz potrzebną ilość. Pasek krążyłby na zasadzie wypożycznia - przesłanie go w liście kosztuje grosze.
A pozwoliłoby to na całkiem wierne dobieranie koloru. Pomysł niestety nie przyjął się. Może warto go jednak rozważyć?
OSA M52 1963 i jeszcze kilka dwukołowych piękności na dokładkę
Bandurko

Postprzez mpwit » poniedziałek, 22 grudnia 2014, 00:45

Witaj Grzesiu!
Kilka lat temu korespondowaliśmy ze sobą. Mam od Ciebie chyba jeden z ostatnich kompletów kedr, jaki oferowałeś na Allegro. Widziałem też zdjęcia z ekspozycji, o której piszesz na początku postu.
Przypomnę się w kwestii udostępnienia skanów dokumentów z "teczki" i ewentualnych zdjęć archiwalnych.
Pozdrawiam serdecznie
MacieK (mpwit)
Osa M52 1964
Yamaha Virago XV750 1992
Komar MR 232 1966
Komar Mr 2320 1969
Prototypowa przyczepka motocyklowa oprac. w Z.D. PREDOM Białystok Typ P/LOO 1970 r. - nr fabr.1
Przyczepki motocyklowe Niewiadów Typ 31 1971 i 1972 (3 szt.)
Przyczepka motocyklowa Delfin II
Przyczepka motocyklowa Pav-40
mpwit

Powrót do Wasze Osy