Wyciszenie hartmannowskiego tłumika

Re: Wyciszenie hartmannowskiego tłumika

Postprzez Halcik » czwartek, 28 lipca 2016, 19:46

To życzymy powodzenia i czekamy na opis twoich odczuć słuchowych :)
Osa m50 (1959)
Osa m52 (1965)
halcik1@o2.pl
Halcik
Moderator

Postprzez Yaro » piątek, 29 lipca 2016, 06:35

Cholera - tanie te tłumiki nie są a jeszcze tyle zabawy z nimi.
Osa M 52 x 7, Osa M 50 x 5, Jawa 250, Pannonia TLF de luxe, IFA BK 350, SHL M06 T, Junak M10, SHL M11, Simson SR 2, Zundapp Bella, Cezeta 502
Yaro
Moderator

Postprzez towot » sobota, 30 lipca 2016, 01:52

Tak naprawdę płaci się za badziew, ale gość jest monopolistą i robi co mu się chce. Ja musiałem np. przerabiać mocowanie, bo nie pasowało. :evil:
towot

Postprzez szczekiev » sobota, 30 lipca 2016, 19:53

No nie mogę, się wku.... też musiałem przerobić mocowanie, ale kur... bez przesady !!!
"badziew" ???? to idź sobie do sklepu kolego i kup inny tłumik do osy niż hartmanowski, przecież tyle tego jest... nic tylko przebierać. Trzeba mieć na uwadze, że w naszych osach po rożnych przejściah mogą być podesty, ramy, mocowania, opuszczony silnik na wytłuczonych mocowaniach itd. Nie da się zrobić idealnie pasującego tłumika z mocowaniami który będzie pasował do wszystkich os, które się zachowały. Jeszcze należy wziąć pod uwagę jeden fakt - osa osie nierówna z początku produkcji, ze środka i z końca biorąc pod uwagę fakt, że było to w latach 60. Co do brzmienia to wiadomo co jest na rzeczy i dla bardziej wyczulonych koneserów jest to problem, że jednak odbiega od oryginału, ale każdy może mieć swoje zdanie i szukać jakiegoś ulepszenia tak żeby być zadowolonym :)
Pozdrawiam i bez napinania proszę
szczekiev

Postprzez towot » sobota, 30 lipca 2016, 20:58

To chyba Ty się chłopaczku napinasz używając pewnych, niecenzuralnych słów, których nie będę się powtarzał, gdyż musiałbym się zniżyć do Twojego poziomu, a ten uderzająco odbiega od poziomu pozostałych Forumowiczów, do których Ci daleko.
Ja w moim poprzednim poście wyraziłem swoją opinię i nadal uważam, że za trzy stówy, to co sprzedaje ten gość to badziew, skoro trzeba go przerabiać. Na poparcie swojego zdania mogę przytoczyć kilka argumentów, ale zostały już one tu na tym Forum zostały już przytoczone, jak jesteś ciekaw, to trochę sobie poszukaj.
Przy okazji dodam, że ów Producent traktuje chyba swoich klientów jak frajerów. Dlaczego tak uważam, powodów jest kilka. Jako przykład podam, że jeden mój znajomy kupił tłumik do Gazeli M17. Oczywiście według zapewnień Producenta tłumik był robiony na wzór oryginału. Tylko, że jak się zmierzy oryginalny i ten obecnie produkowany, to różnica jest znaczna. Jak skontaktował się z tym Producentem to ten w końcu przyznał, że tłumiki do Gazeli robi jako wzorowane na SHL M11.
Dlatego jeśli nadal uważasz ten badziew za dobry wyrób, to życzę powodzenia.
towot

Postprzez Karol » sobota, 30 lipca 2016, 21:28

Koledzy dajcie spokój nie warto !! Wiadomo jest jeden producent na Polskę tłumików do Osy i musimy się uzależnić od niego no chyba że szukamy orginałow. Ja tez sądzę że jeśli jest jedynym to żeby zdobyć więcej klientów powinien robić tak jak to było wcześniej no ale jest troszkę inaczej. :)
• Osa M52 x7 • SHL M11 x2 • Simson S51 • Komar Sztywniak •
• Auto do ślubu - Mercedes S500L W140 1994r JAPAN •
Karol

Postprzez szczekiev » sobota, 30 lipca 2016, 21:51

Ok przyjąłem do wiadomości, swoje zdanie wyraziłem i Twoje oczywiście też przyjmuję. Po to jest forum, żeby móc wyrazić swoje opinie. Nie musisz się absolutnie zniżać do mojego poziomu :oops: Jestem zwykłym kolesiem, któremu przytrafiło się mieć osę i ją przywrócić do życia i coś tam sobie lubię pogrzebać przy motorach... czasem jak mam czas... Twoja krytyka i pojechanie producenta (jedynego z tego co się orientuję) skłoniło mnie do napisania czegoś i poszło... Nie ma co się kłócić, ja dużo korzystałem z forum i opini innych przy remoncie swojej osy i już po wszytkim i po jakichś tam doświadczeniach postanowiłem napisać coś od siebie na temat tłumika... takie jest moje zdanie, nie jestem żadnym znawcą ani wyrocznią. Chłopaczku... to było nieładne z Twojej strony, albo też odbieram jako komplement sam nie wiem... mam dopiero 31 lat to może być i chłopaczku ;)
szczekiev

Postprzez Halcik » sobota, 30 lipca 2016, 22:25

Mam nadzieję, że to koniec wrzucania sobie wzajemnie? Chyba że poczekamy tydzień na wasze ochłonięcie?
Ja jestem mentalnie bardziej po stronie towota. Tylne mocowanie w moim tłumiku było tak niefortunnie wygięte, że nie dało rady przykręcić go do podestu (sprawdzane na kilku sztukach). Dopiero sporej wielkości młotek i kilka podpórek aby nie krzywić tłumika spowodowały, że dało się go w ogóle włożyć. Tak mogłem go odesłać i marudzić, mogłem go sobie też sam wyprodukować w całości.
Grzegorz171 również kupił ten sam tłumik i nie miał tego problemu z tylnym mocowaniem, ale za to nie mógł spiąć obu równocześnie. Nie mierzyliśmy obu tłumików i nie porównywaliśmy ich zaczepów. Może rzeczywiście osy między sobą mogą się różnić. Szkoda tylko że producent nie chce ponosić pewnie niedużo większe koszty wykorzystując trochę grubszą blachę i zajmując się środkiem tłumika. Ale może się mylę?
Osa m50 (1959)
Osa m52 (1965)
halcik1@o2.pl
Halcik
Moderator

Postprzez Halcik » sobota, 30 lipca 2016, 23:28

Szczekiev po co nakręcasz? Twój post usunąłem, ale odpowiem jeszcze raz każdy może wyrazić swoje zdanie, ale bez obrażania innych
Osa m50 (1959)
Osa m52 (1965)
halcik1@o2.pl
Halcik
Moderator

Postprzez hornetino » niedziela, 31 lipca 2016, 11:04

Zostawić Was na kilka dni samych i już się kłócicie :cry: Jak dzieci, no jak dzieci ;)

Moim zdaniem nie ma o co się spierać. Jedni muszą przerabiać mocowania, a inni, jak np. ja nie. Dla jednych dźwięk tłumika jest piękny, bo głośny - innych boli głowa.
Samo życie - nie wszyscy muszą być zadowoloni i nie wszyscy muszą krytykować. Dopóki nie mamy alternatywy, montujemy hartmanna i szukamy możliwości jego ulepszenia :)

Ja tym czasem, w ramach poszukiwania lepszego brzmienia, zrobiłem taką oto zatyczkę.

IMG_2008.jpg

O efektach poinformuję wkrótce :mrgreen:
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
• Osa M52 (1963) • Komar MR232 (1967) • Komar 2328 (1972) • Pegaz 700 (1973) •
• tel. 502 614 834 • hornetino@icloud.com
hornetino

Postprzez Yaro » niedziela, 31 lipca 2016, 13:15

Ja pamiętam jak kiedyś będąc młodym chłopięciem zrobiłem listonoszowi, który rozwoził pocztę Komarem zatyczkę do tłumika z kartofla. Komar długo nie chciał odpalić a jak zaskoczył to wspomniany kartofel zmienił się w pocisk. Na szczęście ostrzał okazał się niecelny. Mam nadzieję, że ta zatyczka nie stanie się pociskiem :D
Osa M 52 x 7, Osa M 50 x 5, Jawa 250, Pannonia TLF de luxe, IFA BK 350, SHL M06 T, Junak M10, SHL M11, Simson SR 2, Zundapp Bella, Cezeta 502
Yaro
Moderator

Postprzez seba8080 » niedziela, 31 lipca 2016, 15:45

Ja wkładałem druciane zmywaki do koncowej przestrzeni w simsonie 50cmm i był efekt niedość ze brzmienie sie zmieniło pozytywnie to jescze ich iloscią rególowałem moment silnika i efekt koncowy był taki ze silnik lepiej ciągną w calym zakresie obrotów i krecił wiecej obrotów. Wiec takie rozwiazanie powinno pomuc a jak poświęcisz mu trochę czasu to jeszcze zestroisz wydech :)
seba8080

Postprzez towot » niedziela, 31 lipca 2016, 17:35

Chłopaczku... to było nieładne z Twojej strony, albo też odbieram jako komplement sam nie wiem... mam dopiero 31 lat to może być i chłopaczku ;)

Kurcze, znowu miałem rację, bo ja mam trochę więcej... no i oczywiście to miał być komplement. Pozdrawiam i życzę powodzenia w remoncie.
towot

Postprzez szczekiev » niedziela, 31 lipca 2016, 19:49

towot napisał(a):
Chłopaczku... to było nieładne z Twojej strony, albo też odbieram jako komplement sam nie wiem... mam dopiero 31 lat to może być i chłopaczku ;)

Kurcze, znowu miałem rację, bo ja mam trochę więcej... no i oczywiście to miał być komplement. Pozdrawiam i życzę powodzenia w remoncie.

Dziękuję ja już po remoncie, w zeszłym roku skończyłem i teraz czerpię tylko przyjemność z jazdy (bez awarii jak do tej pory) :) Również pozdrawiam :)
szczekiev

Postprzez Yaro » niedziela, 31 lipca 2016, 20:41

No i znów na forum nastał pokój. Jak ja to lubię.
Yaro
Moderator

Postprzez towot » poniedziałek, 1 sierpnia 2016, 20:36

Chociaż mamy tutaj ul, to ja z kolei lubię jak ktoś włoży kij w mrowisko. ;)
towot

Postprzez Yaro » wtorek, 2 sierpnia 2016, 19:36

Od kiedy Osy mieszkają w ulu? Może miód jeszcze robią? :lol:
Yaro
Moderator

Postprzez towot » wtorek, 2 sierpnia 2016, 21:17

Piękny motocykl to miód na moje skołatane serce! :D
towot

Postprzez hornetino » piątek, 5 sierpnia 2016, 08:52

Wczoraj udało mi się kupić oryginalny tłumik do SHLki, który będę chciał zaadaptować do Osy. Jest w niezłym stanie, ma tak jak być powinno, dwie przegrody i nie jest zbyt poobijany. Plany działania są dwa:

- zostawiam tłumik taki jak jest i dorabiam tylko uchwyty
- oddaję środek Hartmannowi do założenia w jego wytłoczkach

Jeszcze się waham, ale trochę szkoda mi rozpruwać tak ładnie zachowany tłumik tylko dla przegród.

Co o tym myślicie?

IMG_2010.JPG
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
• Osa M52 (1963) • Komar MR232 (1967) • Komar 2328 (1972) • Pegaz 700 (1973) •
• tel. 502 614 834 • hornetino@icloud.com
hornetino

Postprzez motorski » piątek, 5 sierpnia 2016, 10:45

Kurna,szkoda trochę go pruć,sam szukam ładnego tłumika do mojej M11.
A rurkę w końcówce ma? Bo często była przez użytkowników usuwana.
motorski

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Silnik i osprzęt