Polerowanie aluminium, piaskowanie, szkiełkowanie, renowacja

Ogólna dyskusja na temat Osy

Re: Polerowanie aluminium, piaskowanie, szkiełkowanie, renow

Postprzez marso » środa, 2 czerwca 2010, 13:09

Ja znalazłem firmę zajmującą się szkiełkowaniem w Poznaniu http://www.mbmpu.pl/
Właśnie tam zamierzam robić części od mojej Oski.
OsaM52 63,64r.
marso

Postprzez Bandurko » sobota, 5 czerwca 2010, 23:06

Szkiełkowaliśmy tam silnik do M11 i zadowoleni byliśmy z jakości i ceny. O dwóch rzeczach trzeba pamiętać:
- grube nierówności trzeba usunąć przed szkiełkowaniem np. drrbnym papierem ściernym,
- elementy szkiełkowane trzeba dobrze umyć po, bo pokryte są pyłem (ja myję w benzynie ekstrakcyjnej).
Ostatnio edytowano piątek, 4 lutego 2011, 19:42 przez Bandurko, łącznie edytowano 2 razy
OSA M52 1963 i jeszcze kilka dwukołowych piękności na dokładkę
Bandurko

Postprzez bitels » niedziela, 6 czerwca 2010, 20:49

Jeżeli ktoś jest zainteresowany z okolic podkarpackiego lub nie tylko szkiełkowanie ,korundowanie i nie tylko, służę pomocą mogę coś wykonać :)
Kontakt na PW :)
Oto próbka mojej pracy silniczek do M11:

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
M 52 + Kilka innych polskich motocykli i motorowerów.
bitels

Postprzez Paddi » piątek, 4 lutego 2011, 16:35

Odebralem dzis sporo czesci z szkielkowania, robota wyszla swietnie. Miedzy innymi dalem tez aluminiowe elementy do szkielkowania. Moje pytanie do was: Jak najlepjej da sie zakonserwowac aluminium zeby korrozia nie nalozyla sie na metalu.
Pozdro
- Osa M52 z 1965 r.
- Ducati Paul Smart 1000 z 2006 r.
Paddi

Postprzez bitels » piątek, 4 lutego 2011, 18:38

Ja do aluminium i chromów używam Brunox-u do konserwacji broni.
bitels

Postprzez hoks » poniedziałek, 12 grudnia 2011, 08:52

Czaja napisał(a):
hoks napisał(a):no cóż, a jednak... niby wiedziałem, że chromy muszą "swoje kosztować", tym bardziej na ZnAlu i perfekcyjnie wykonane, ale żeby aż w tysiącach liczyć.... no nic, bynajmniej jestem już uświadomiony hehehe :D
a to, że zabawa w odnawianie starego to droga impreza to też byłem świadomy... no cóż - trzeba działać powolutku, jak fundusze pozwolą i tyle.
p.s. a propos ZnAlu (taki maly OT), który - rzekomo - nie wszyscy chcą chromować, które to dokładnie elementy są z niego wykonane???
bo wydaje mi się, że wieszak pod licznikiem, listwy podestów, ozdobne kratki wentylacyjne, łącznik kierownicy, listwa na przedni błotnik to chyba zwykłe alu..

Ze ZnAl-u masz dźwignię ssania i uchwyt rolgazu. Wieszak- albo alu albo stal. Alu raczej nie do chromu. Jest parę opcji na zrobienie dobrego efektu alu.

1. najdłuższy - papier ścierny i od gradacji 400 do 1200 potem polerka. (każdy element)
2. drogi - kulkowanie (czy szkiełkowanie) następnie szczotka z włóknami niebieskimi i czyszczenie do błyszczenia przy użyciu wiertarki ( efekt ok, nie świeci się jak chrom. ) dobre np do czyszczenia kratek.
dla lepszego pozbycia się ew. smug po szczotce polecam wełnę polerską najdrobniejszej gradacji (dodatkowa polerka, może przyciemnić trochę element).
3. tarcze ścierne ( drogie i łatwo uszkodzić element....) do elementów o dużej powierzchni (dekle sprzęgła, bębny itp).
4. Sama wełna.... strasznie długi;p;p

Ja osobiście polecam opcję 1 lub 2. Opcją nr 2 wyczyściłem tak kolektory, pokrywę zaworów i wiatrak chłodnicy w samochodzie i efekt jest bdb. Elementy wyglądają jak nowe.

dzięki Czaja, sporo mi wyjaśniłeś... właśnie w miniony weekend zdemontowałem całkowicie moją OSKę, (dzięki temu miałem okazję obejrzeć wszystkie fanty , z których się składa) i wiem co z czego jest, reasumując (w mojej M50):
- rolgaz ze ZnAlu (na moje nieszczęście u mnie lekko pęknięty) - powiem Wam, że ten stop jest ciemniejszy od samego Alu, jakby bardziej odcień popielaty, niebieski (gaźniki chyba też z tego były robione)
- dźwigienka ssania - w M50 brak, więc jakby mnie nie dotyczy ;)
- z Alu - wieszak (w 100%), łącznik kierownicy (ten taki skręcany na 3 śruby) - na 99% też z alu, ramka licznika, listwy progów, listwa wokół siedzenia (i jej łącznik W-F-M) i listwa ozdobna przedniego błotnika, "kratki wentylacyjne" alu (czy na pewno???)

No i teraz jak wiemy co jest czym, to muszę się zastanowić co jak potraktować czyli sedno sprawy - ALU - Chromować czy polerować?
podobno (czytałem), że alu ciężko (trudno) chromować, bo ma niezbyt dobre właściwości pod chrom, ale z drugiej strony robią to, więc jednak da się.
polerować alu można na wiele sposobów (jak kolega Czaja powyżej pisał), jednak wiem (teoretycznie), że nigdy nie będzie tak ładnie jak po chromie - do tego problem czym zakonserwować wypolerowane alu, aby po kilku miesiącach nie zmatowiało (a tak się przecież dzieje),
ostatnia zaś kwestia - przypuśćmy, że np 40% detali w moto będzie w chromie, a reszta wypolerowana to też trochę wizualna kicha... wydaje mi się, że "albo jedno alb o drugie" (no chyba, że w oryginale też było różnie)
oj się rozpisałem hehehe, temat obszerny, ale lepiej za wczasu dobrze przemyśleć, więc jak macie jakieś z tym doświadczenia to proszę o poradę
OSA M50 '62 (powooolny proces renowacji), Suzuki GSX400E '86 (do jazdy), Romet Ogar 205 '87 (nowy nabytek - full oryginał), Motorynka Pony 50-M-2 '84 (do zabawy - otatnie zabiegi kosmetyczne), Komar 2350 i MZ ETZ150 '90 (do wspomnień...)
hoks

Postprzez Maciekk » sobota, 17 grudnia 2011, 23:23

hoks napisał(a):łącznik kierownicy (ten taki skręcany na 3 śruby) - na 99% też z alu

Jeśli masz M50 i ten łącznik tzn że masz kierownice od M52.
Ja ogólnie jestem za polerką, jeśli zrobi się to dokładnie to potem nawet jak zniknie połysk to wystarczy pare przetarć pastą ALUCHROM i jest git.
Maciekk

Postprzez hoks » niedziela, 18 grudnia 2011, 12:45

nie wiem dlaczego miałbym mieć nieoryginalną kierownicę, poza tym moja M50 jest z ostatniego roku produkcji (62), wtedy już wychodziły M52 (lub były w planach - nie wiem dokładnie, bo to pewnie kwestia miesięcy), więc może jakaś ostatnia seria M50 dostawała nowy "model" kierownicy - w M50 przecież pełno było drobnych zmian i poprawek na przełomie kilku lat. jak dla mnie to nie będę się zagłębiał czy kiera dobra czy zła - taką zastałem w mojej Osce i niech taka zostanie, swoją drogą to ten odlew do skręcania kierownicy dość fajnie i ciekawie wygląda według mnie.
a propos aluminium - podjąłem decyzje. Chromować nie każdy zakład chce, więc biorę się za polerkę we własnym zakresie: papiery ścierne, wata stalowa różnej grubości, na koniec pasta automax, a na totalny finisz jakaś pasta zabezpieczająca. o właśnie - możecie coś polecić (jakaś chemie), co dość dobrze zabezpieczy polerowane alu przed utlenianiem? widziałem specyfik SONAXu (na alu i chrom) -daje rade?
OSA M50 '62 (powooolny proces renowacji), Suzuki GSX400E '86 (do jazdy), Romet Ogar 205 '87 (nowy nabytek - full oryginał), Motorynka Pony 50-M-2 '84 (do zabawy - otatnie zabiegi kosmetyczne), Komar 2350 i MZ ETZ150 '90 (do wspomnień...)
hoks

Postprzez Czaja » niedziela, 18 grudnia 2011, 21:29

hoks napisał(a):nie wiem dlaczego miałbym mieć nieoryginalną kierownicę, poza tym moja M50 jest z ostatniego roku produkcji (62), wtedy już wychodziły M52 (lub były w planach - nie wiem dokładnie, bo to pewnie kwestia miesięcy), więc może jakaś ostatnia seria M50 dostawała nowy "model" kierownicy - w M50 przecież pełno było drobnych zmian i poprawek na przełomie kilku lat. jak dla mnie to nie będę się zagłębiał czy kiera dobra czy zła - taką zastałem w mojej Osce i niech taka zostanie, swoją drogą to ten odlew do skręcania kierownicy dość fajnie i ciekawie wygląda według mnie.
a propos aluminium - podjąłem decyzje. Chromować nie każdy zakład chce, więc biorę się za polerkę we własnym zakresie: papiery ścierne, wata stalowa różnej grubości, na koniec pasta automax, a na totalny finisz jakaś pasta zabezpieczająca. o właśnie - możecie coś polecić (jakaś chemie), co dość dobrze zabezpieczy polerowane alu przed utlenianiem? widziałem specyfik SONAXu (na alu i chrom) -daje rade?

"Protewax BP 527
- zalecany jest do użytku w motoryzacji i przemyśle. Przeznaczony do czasowego zabezpieczania wszelkich powierzchni. Zawiera roztwory polyakrylowe.
- służy do pokrywania powierzchni wykonanych z metali, także aluminium, powierzchni chromowanych, cynkowanych oraz pokrytych farbami i lakierami.
- świetnie nadaje się do zabezpieczania podwozi malowanych w kolorze nadwozia, korpusów silników, skrzyni biegów i przekładni.
- produkt posiada przejrzystość szkła dzięki temu nie jest widoczny oraz nie starzeje się pod wpływem promieniowania UV.
PROTEWAX BP 527 jest:
- elastyczny
- szybkoschnący
Środek zawiera:
N° CAS67-63-0/ N° CE 200-661-7 - alkohol izopropylowy (F) (Xi), R11 łatwopalny, R 36 drażniący oczy, opary R67 mogą powodować senność i zawroty głowy. "

http://lr.pl/fertan#protewax

Co do czyszczenia alu to nie wiem czy zobaczysz lusterko..
Najlepszy efekt to papier ścierny od 600 w górę do 2000 lub taśmy bądź tarcze ścierne . Na koniec pasta do polerowania alu(zielona jest ok a ja używam pomarańczowej z motobazaru). Więc pasta na nakładkę z filcu i heja. Jak efekt nie zadawala to papier 2000 i jeszcze raz. 2 elementy mocowania czyściłem 2h do lusterka:)
[Boguś]
M 52 64'
SHL M05 54'
DKW KS 250 37'
BMW R 25/3 55'

BMW 501 54'
MERCEDES W189 58'
Czaja

Postprzez hoks » poniedziałek, 19 grudnia 2011, 08:05

dzięki Czaja za info o tym protewax'ie - używałeś go czy tylko słyszałeś, że dobry? tak się zastanawiam i myślę, że może właściwie to każdy specyfik ochronny się nada - jakiś wosk twardy, politura itp. mam taki fajny twardy wosk Castrol - przynajmniej na lakierze akrylowym daje świetny efekt, dobrze nabłyszcza i chyba też zabezpiecza, bo tworzy bezbarwną warstwę, być może też go spróbuje.
co do polerki to wiem, że na alu lustra nie uzyskam, ale w zasadzie pogodziłem się z tym i nie przeszkadza mi to - ważne, aby "było odświerzone" i w miarę schludnie (czysto) wyglądało, a efekt "cyrku na kółkach" w zasadzie też mnie nie jara... wracając do techniki polerowania - chyba zaopatrzę się w miniszlifierkę (coś jak dremel) - mniej się namacham rękami, a i różnymi końcówkami dotrę w każde zagłębienie, a taka szlifierka zawsze potem się przyda.
hoks

Postprzez Czaja » poniedziałek, 19 grudnia 2011, 16:21

hoks napisał(a):dzięki Czaja za info o tym protewax'ie - używałeś go czy tylko słyszałeś, że dobry? tak się zastanawiam i myślę, że może właściwie to każdy specyfik ochronny się nada - jakiś wosk twardy, politura itp. mam taki fajny twardy wosk Castrol - przynajmniej na lakierze akrylowym daje świetny efekt, dobrze nabłyszcza i chyba też zabezpiecza, bo tworzy bezbarwną warstwę, być może też go spróbuje.
co do polerki to wiem, że na alu lustra nie uzyskam, ale w zasadzie pogodziłem się z tym i nie przeszkadza mi to - ważne, aby "było odświerzone" i w miarę schludnie (czysto) wyglądało, a efekt "cyrku na kółkach" w zasadzie też mnie nie jara... wracając do techniki polerowania - chyba zaopatrzę się w miniszlifierkę (coś jak dremel) - mniej się namacham rękami, a i różnymi końcówkami dotrę w każde zagłębienie, a taka szlifierka zawsze potem się przyda.

z dremelem to tak nie do końca. Za duże obroty w stosunku do powierzchni. Zniszczysz dany element. Pamiętaj, że idąc na skróty możesz zrobic sobie wiecej roboty !!
[Boguś]
M 52 64'
SHL M05 54'
DKW KS 250 37'
BMW R 25/3 55'

BMW 501 54'
MERCEDES W189 58'
Czaja

Postprzez hoks » poniedziałek, 19 grudnia 2011, 20:36

hmmm, no może i masz racje, ale to trzeba by doświadczalnie wybadać, zobaczymy.
hoks

Postprzez Czaja » poniedziałek, 19 grudnia 2011, 23:18

Póki nie spróbujesz to się nie dowiesz;p a pro tego środka do konserwacji to na innym forum polecali. Ja ogólnie z środków fertan jestem zadowolony:) więc z tego też pewnie będę:)
[Boguś]
M 52 64'
SHL M05 54'
DKW KS 250 37'
BMW R 25/3 55'

BMW 501 54'
MERCEDES W189 58'
Czaja

Postprzez hoks » wtorek, 27 grudnia 2011, 11:02

przed świętami zacząłem troszkę bawić się w polerkę alu - tak dla próby, pierwszą wziąłem jedną stronę tego łącznika kierownicy - dość zaśniedziały, chropowaty i w ogóle brudny.
jechałem po kolei ręcznie papierami ściernymi 300, 600, 1000, 1500, 2000 i finalnie szmatką z AutoMax'em. Robota niecałe 2 godziny (z przerwami). Poza tym, że jest na tym elemencie kilka dość głębokich rys, to mam inny problem. Otóż po tym zabiegu powierzchnia jest gładziutka (kolejne grubości papieru był OK), ale nie błyszczy się dobrze, w zasadzie to jest kiepsko, a nawet fatalnie. A to za sprawą takich centków (ciapek) na tym alu. Zobaczcie sami - po polerce wygląda tak jak na fotce poniżej, a całkiem z bliska druga fotka. Są to takie jakby przebarwienia w aluminium, podkreślam, że całość jest super gładka. Wydaje mi się, że w tym wypadku powinienem początkowo zetrzeć grubiej tą pierwszą warstwą, czyli w zasadzie zacząć od grubszego papieru (może 120, i dłużej trzeć), wtedy chyba byłaby szansa, że głębiej jest już jednolite aluminium bez tych ciapek i przebarwień. Co o tym sądzicie, spotkał się ktoś z czymś takim?
IMG_0011.JPG
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
hoks

Postprzez marso » wtorek, 27 grudnia 2011, 12:12

Ja mam małą tokarkę i to na niej dokonywałem polerki.
Spróbuj właśnie wykonać polerkę czymś podobnym...?
OsaM52 63,64r.
marso

Postprzez Czaja » wtorek, 27 grudnia 2011, 13:36

Potwierdzam słowa Marso:) Kup pastę do alu ( a używam tej i jestem mega zadowolony http://allegro.pl/pasta-polerska-1kg-ju ... 32782.html ) następnie wiertarka, nakładka walcowata z filcu i jazda. 15 min i po sprawie:) a jak efekt nie powala to papier 1500 i potem 2000 i jeszcze raz pasta i do skutku.
[Boguś]
M 52 64'
SHL M05 54'
DKW KS 250 37'
BMW R 25/3 55'

BMW 501 54'
MERCEDES W189 58'
Czaja

Postprzez marso » wtorek, 27 grudnia 2011, 14:05

Ja po wstępnej zabawie papierami ściernymi o różnej gradacji używam takiej oto małej tokarki z regulowanymi obrotami.
Ręce poparzone, ale efekty polerki są wyśmienite i w odróżnieniu od wiertarki lepsze podejście z polerowanym przedmiotem i większa siła z jaką mogę go dociskać ...
Używam również twardego filcu i różnych past m.in. takiej zielonej w bloku i niebieskiej do nierdzewki.
Ostatnio dostałem jakąś pastę o nazwie EDEL-CHROMGLANZ firmy AUTOSOL - podobno jest wyśmienita.
Mam też jeszcze takie małe krążki do multiszlifierki z jednej strony brązowe z drugiej szare- podobno rewelacja jeśli chodzi o zakamarki itd.
Do tego w strzykaweczce tester - zielona diamentowa pasta firmy LUKAS o symbolu F-092 3 MY
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
OsaM52 63,64r.
marso

Postprzez Czaja » wtorek, 27 grudnia 2011, 17:50

Marso:P powinieneś poradniki pisać:D:D Generalnie ja mam stojak na wiertarkę więc odpalam i niczym się nie przejmuje:) ręce wolne i można działać:)

Oh przydałaby się tokarka :oops: :cry:
[Boguś]
M 52 64'
SHL M05 54'
DKW KS 250 37'
BMW R 25/3 55'

BMW 501 54'
MERCEDES W189 58'
Czaja

Postprzez hoks » wtorek, 27 grudnia 2011, 20:53

ok, dzięki, podaliście różne sposoby i techniki polerki, ale nie odpowiedzieliście mi co jest przyczyną tych ciapek u mnie? czy to są - jak też sądzę - jakieś głębsze przebarwienia (do usunięcia grubszym tarciem), a czy idzie to spolerować pastami?
hoks

Postprzez bitels » wtorek, 27 grudnia 2011, 20:57

Te ciapki to są wżery w aluminium, czyli ślady korozji(w odpowiednich warunkach aluminium też koroduje).
Musisz zacząć od grubszego papieru. Ale to trochę żmudnej roboty.
bitels

Następna strona

Powrót do Ogólnie o Osie